Van bedrijfswoning naar burgerwoning

Algemeen

Deze week was er een voorstel van het college om het voor de eigenaren van Herenweg 300 te Noordwijkerhout mogelijk te maken, de daar gelegen bedrijfswoning nu om te zetten naar een burgerwoning.

Men wil daar de bedrijfsactiviteiten beëindigen en de bestaande bedrijfsbebouwing geheel verwijderen. Een en ander is nu nog in strijd met het geldende bestemmingsplan ‘Buitengebied 2015’. 

Het toekomstig gebruik is volgens het collegevoorstel al vastgelegd in een overeenkomst met de GOM. Het daarop afgestemde ontwerpbestemmingsplan heeft inmiddels zes weken ter inzage gelegen en er zijn daarop geen zienswijzen ingediend. De eigenaar heeft in overleg met de GOM al een deel van de bestaande bedrijfsbebouwing afgebroken. Waardoor het open landschap kan worden hersteld en de grond kan worden toegevoegd aan het bollenteeltareaal.

Toch weifelden enkele fracties enigszins. De PvdI zou de bedrijvigheid daar eigenlijk willen handhaven. GroenLinks stelde al even weifelend de vraag of het zou gaan om algemeen belang of het belang van de betreffende bewoner? 

Beiden gingen, volgens Thomas Steenvoorden (PUUR), voorbij aan het feit dat hier het bedrijf met medewerking van de GOM gesaneerd zal worden. Het bedrijf dat verdwijnt en volgens Steenvoorden, dwingt de wet de gemeente om er nu een burgerwoning van te maken.

Wethouder Kortleven maakte na vragen nog duidelijk dat plattelandswoningen feitelijk hetzelfde zijn als bedrijfswoningen. In beide gevallen dienen bewoners gerelateerd te zijn aan het bedrijf dat blijft voortbestaan. Maar indien er geen bedrijf meer is dan moet het wettelijk een burgerwoning worden. 

Bas Brekelmans (VVD) pleitte nog even voor bescherming van bedrijfsvoering tegen mogelijk later te maken bezwaar van toekomstige bewoners. Maar na geruststelling door de wethouder ging iedereen toch akkoord met agendering als hamerstuk.

Uit de krant